junij 2024

Nadzor v MDDI Maribor

Nadzor v MDDI MB je potekal v sproščenem vzdušju, nadzorni skupini so Emerik TOPLER, predsednik; Alexandara GRUJIČIČ, tajnica; Justina CVETKO, blagajničarka; Olga BELEC, predsednica NO predložili vso zahtevano dokumentacijo in podali pojasnila. MDDI MB deluje na območju 12 občin, na DI imajo za 4 ure zaposleno eno osebo.

Fotografija: ZDIS

Nadzor v MDI Lendava

V sklopu nadzorov, ki jih po žrebu na UO ZDIS, opravlja ZDIS na DI v letošnjem letu, je bilo najprej na vrsti MDI Lendava.

Po topli dobrodošlici članom nadzorne skupine, je bila na razpolago skrbno pripravljena vsa potrebna dokumentacija, dodatna pojasnila pa so podali: Jožef GJEREK, predsednik; Marija BALAŽIC, blagajničarka; Mira ŠLEBIC, predsednica NO in Peter KLAJDERMAN, računovodja. MDI Lendava deluje na območju 7 občin.
 

Fotografija: ZDIS

Usposabljanje za invalide, ki prostovoljno delajo na DI

Prvi dan dopoldan je udeležencem Sanja Jablanović predstavila temo: Invalidi in zakonodaja – oblike dela za invalide.
Popoldan so nam na Festival harmonikarjev invalidov nastopajoči pričarali nepozabno glasbeno doživetja.
Drugi dan dopoldan je imel predavanje dr. Ladislav Golouh: Delovanje možganov – kako se moški možgani razlikujejo od ženskih = ali so enaki?

 

Fotografija: ZDIS

DI Sevnica v letu 2024

AKTIVNOSTI DI SEVNICA 2024

4. maj
Člani Društva invalidov Sevnica so se udeležili tekmovanja v balinanju četvorke v okviru Koledarja za šport ZDIS, ki je bilo 4. maja na balinišču Straža pri Novem mestu. Člani naše ekipe so bili Damjan Škerbec, Ivan Hribar, Jože Simonišek in vodja ekipe Franc Ernestl. V konkurenci devetih ekip so naši balinarji zasedli sedmo mesto. Premagali so DI Črnomelj z rezultatom 10:4, izgubili pa z DI Trbovlje 1:7. Našim fantom čestitamo za borbene igre.

Izlet DI Sevnica

Dne 21.5.2024.smo se člani DI Sevnica zbrali na avtobusni postaji in se odpeljali z avtobusom Novak proti Ljubljani. Najprej smo se ustavili v Grosupljem,ker smo se malo okrepčali in tam nas je že čakal gospod župnik Martin Golob. Nato smo pot nadaljevali v Ljubljano, kjer smo se vkrcali na ladjico. Na ladjici smo imeli okusno kosilo in nazadnje smo obiskali Ljubljanski grad, kamor smo šli z gondolo. Kljub dežju smo se veseli in polni novih vtisov vračali domov. Hvala vsem za čudovit dan!

Metoda Bec, DI Sevnica
Fotografije: DI Sevnica

2. FESTIVAL HARMONIKARJEV - INVALIDOV ZDIS

2. Festival harmonikarjev - invalidov ZDIS je potekal 16.06.2024 v Termah Olimia. Festivala se je udeležilo 10 harmonikašev in sicer iz DDI Črešnjevec, DIO Laško, MDI Lenart, DI Majšperk in Kidričevo, DI Muta, DI Sevnica, MDI Šaleške doline, Velenje in MDDI Šentjur. Vsak je zaigral dve skladbi, ob koncu pa so združili moči in vsi skupaj zaigrali skupinsko skladbo Na Golici. Na željo poslušalcev so zaigrali še nekaj znanih sklad ob katerih so zapeli tako harmonikaši, kot poslušalci.

PST … PST …

Tiho
tiho
po našem hribovju,
barvita senca se sprehaja.

Odsev sonca
s paleto barv
se prelije
po večernem nebu.

Pod oranžno-vijoličnimi oblaki
se prepleta
igra barvitosti,
je kot fantazija.

Iz sna se dan prebuja,
sončna zarja
prikliče nasmeh na lice.

V objem te vzame,
ki je tvoj,
samo tvoj
in samo moj.
 

Vladimir Kržišnik, MDI Idrija – Cerkno
 

V OBJEMU

s teboj bi rad bil,
klepetala bi o lepih rečeh
o lepih stvareh.

So trenutki pozabe
pride čas,
ko rabiva objem,
da spomine obudiva.

V objemu se poraja
prebudi se novo čustvo,
zaigra nasmeh na licu,
preplavi dušo in srce.

 

Avtor: Vladimir Kržišnik, MDI Idrija-Cerkno

26. revija pevskih zborov DI ZDIS, Avditorij Portorož

Zveza delovnih invalidov Slovenije je  izvedla že 26. revijo pevskih zborov društevinvalidov ZDIS in sicer v soboto, 11. maja 2024  v Avditoriju Portorož v organizaciji Društva invalidov občine Piran. Na reviji je nastopilo 17 pevskih zborov iz 16 društev invalidov ZDIS, skupaj skoraj 300 pevcev. Pozdravna nagovora sta imela Peter Bršek, predsednik ZDIS in Nives Antonič, predsednica DIO Piran. Vsak pevski zbor je zapel po dve pesmi, na koncu so vsi zbori skupaj zapeli še dve pesmi.

Usposabljanje za zaposlene in brezposelne invalide in aktive delovnih invalidov, Term Čatež, 24.-26.5.2024

V Termah Čatež  je Zveza delovnih invalidov Slovenije izvedla letošnje prvo Usposabljanje za zaposlene in brezposelne invalide in aktive delovnih invalidov. Prvi in drugi dan so bili udeleženci dopoldne in popoldne razporejeni v delavnice, zadnji dan pa je sledilo še eno predavanje. Prvi dan je bila na razpolago tudi pravna pomoč.