junij 2012

MDI Murska Sobota: Brigita Gyergyek - Na krilih štorklje

 

V pozabi noči

Mnogo krat se sprašujem,
kako naj pozabim nekaj
kar nekoč je bilo.

Z odprtimi očmi
je mogoče sanjati
o kralju dneva in kraljici noči.

Zlati žarki dneva
ti v um zarežejo resnico,
v srcu ti pustijo brazgotine žalosti
in odpuščanje včasih je pretežko.

Srebrni žarki temne noči
ti v glavi najdejo mesto sanj,
včasih môro v vroči
prepoteni glavi.

DI Hrastnik: Tržnica hrastniških društev, organizacij in malih podjetij

Društvo invalidov Hrastnik (DI Hrastnik) se je v torek, 19. junija, predstavilo na Tržnici hrastniških društev, organizacij in malih podjetij. Tržnica je potekala v sklopu Poletnega festivala hrastniške knjižnice, ki ga je od 18. do 20. junija organizirala Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik.

DI Ilirska Bistrica: Invalidi ne mirujejo

Zavedamo se, da je vlaganje v zdravje investicija, ki se dolgoročno krepko obrestuje. Stresno življenje, različne obveznosti, nezdrava prehrana, pomanjkanje gibanja… so stvari, ki poslabšajo zdravje in ker se jim že ne moremo izogniti, lahko poskušamo vsaj omiliti njihove posledice. V društvenem programu ohranjanje psihofizičnih sposobnosti vsak član društva najde nekaj zase in pomeni rekreacijo za vsakogar, ki to želi za doseganje boljše kondicije in ohranitev zdravja skozi različne športno rekreativne panoge.

DI Kranjska Gora: Pohod do Peričnika

Voda je vir življenja, pa tudi naravni vir, ki človeka privlači.

Danes 21.06.2012 ob 1.09 se je severno nad ekvatorjem, s tem pa tudi pri nas v lepi Sloveniji, začelo letošnje poletje in bo trajalo do 22. septembra. Današnji dan je v koledarju zapisan kot najdaljši v letu, njegova nasprotna polovica, noč, pa kot najkrajši temni del dneva v letu.

MDI Murska Sobota: Na krilih štorklje

Brigita Gyergyek

V   O P O M I N

Od rojstva do smrti
življenjske usode
se prepletajo in
vsak trenutek v življenju
ne sme se izgubiti.

Žejni sanja
o kristalno bistri reki.
Z dlanmi nje zajemajoč
ob njej kleči.

Ko se zvečeri,
nad njo spusti se megla.
Zdi se, kot bi vodne vile
nad gladino zaplesale.

DI Kranjska Gora: Srečanje društev, DU in DI

Naše društvo invalidov, je ena izmed interesnih dejavnosti civilne družbe v kateri delujejo invalidni državljani. Društvo ima status invalidske organizacije, seveda ima pa tudi status delovanja v javnem interesu na področju socialnega varstva invalidov. Ta definicija mogoče deluje za koga suhoparno in ima omejen krog delovanja. Mislim, da za tiste, ki delovanje društev invalidov v javnem interesu poznajo ni potrebe dodatne razlage.

Usposabljanje za aktivno življenje in delo – za zaposlene in brezposelne invalide

Zdravilišče Radenci, 8. - 9.6.2012

V Zdravilišču Radenci je Zveza delovnih invalidov Slovenije izvedla letošnje že drugo dvo-dnevno usposabljanje za aktivno življenje in delo za zaposlene in brezposelne invalide.

Usposabljanja se je udeležilo 84 zaposlenih in brezposelnih invalidov iz naših društev invalidov iz cele Slovenije.

Udeleženci so prvi dan dopoldne poslušali predavanje z naslovom: :« Pravne podlage – kako lahko delavec pridobi informacijo o lastnostih dela (in delovnega mesta).«

DI Hrastnik: Predavanje „Živeti z invalidnostjo”

V torek, 22. aprila je Društvo invalidov Hrastnik (v nadaljevanju: DI Hrastnik) v dvorani Regionalnega centra za razvoj v Hrastniku organiziralo novo predavanje na temo invalidnosti. Tokrat smo se posvetili večno aktualni temi za vse invalide in njihove svojce: živeti z invalidnostjo. Ne, ni lahko živeti z invalidnostjo in vedno se nam porajajo nova vprašanja o takšnem življenju, zato smo medse povabili priznano psihologijo Marjo Strojin, da nam poda kakšen odgovor na to temo iz lastnih izkušenj.

DI Hrastnik: Majski planinski pohod

Tako kot smo se dogovorili na prejšnjem izletu na Šmohorju, smo se člani planinske sekcije društva invalidov Hrastnik (18 članov), v sredo 30. 05. 2012 podali na Šmarno goro. Ta izlet so si želeli tako člani, ki so že bili na tem hribu, kakor tudi tisti, ki Šmarne gore še niso obiskali. Ker je v maju skoraj vsak dan deževalo, smo močno upali, da se nam izpolni želja, da če bo že deževalo, naj bo v popoldanskem času, ko bomo že doma. Očitno je bila želja dovolj močna saj smo imeli prečudovito vreme.