marec 2014

Vladimir Kržišnik: Pesmi

Strast

Sprehaja se z jezikom,
po njeni pohoti,
vsa trepeta.
Vulkan se budi.
V razgretem medkrižju
brbota in vre,
ona plava in medli,
odnese jo plaz.
Zalije jo nov gejzir ljubezni.
Srka ga vase.
Ožarjena se preteguje
v mehkobi toplih rjuh,
še dišečih po potu strasti
in v blaženosti zaspi.

Brigita Gyergyek: Šepetanja

Slavonski kraji, kot so Ovčara, Grabovo in Vukovar, so mojo mamo potegnili na sezonsko delo. Po končani osnovni šoli ji je Slavonska zemlja skoraj dva meseca dajala težko zaslužen kruh. Neskončno dolga polja so se, do kod je segal pogled, komaj vidno dotikala modrega neba. Svojim očem komaj štirinajstletna Anika ni mogla verjeti, kako so polja bogato rodila, da je bilo vsega v izobilju. Tudi lubenice in dinje, ki jih je prvič videla in okusila, sta bila dragocena pridelka. Postavljene barake so služile za prenočevanje. V njih so moški, ženske in otroci bivali ločeno.

ODI Dravinjske doline: Pavlič ostaja na čelu invalidov

V soboto 22. marca se je v gostišču Smogavc na Gorenju nad Zrečami zbralo okrog devetdeset članov Območnega društva invalidov Dravinjske doline na volilnem zboru članov. Zbrane invalide sta prišla pozdravit in jim zaželet uspeha pri njihovem delu podžupan občine Zreče Drago Šešerko in podpredsednik ZDIS Rajko Žagar.

Poročilo predsednika ZDIS - januar, februar 2014

02.01.2014– ZDIS, ZPS

Urejanje tekočih zadev na ZDIS.

Urejanje pogodb s zdravilišči, termami, PIC-om, itd…

Sestanek s predsednikom ZPS g. Danetom Kastelicem o Svetu Vlade za invalide RS, o zdravstveni reformi, o invalidski zakonodaji, itd…

 

03.01.2014– Okrajno sodišče v Slovenski Bistrici

Na povabilo omenjenega sodišča sem se udeležil zaslišanja prič kot odgovorna oseba ZDIS, v kazenski zadevi zoper g. Antona Kolarja.

DI Ljubljana - Center: Zbor članov

Društvo invalidov Ljubljana Center je v prijetnem okolju Gostilne pri Kovaču v Sostrem pri Ljubljani 11. marca 2014 imelo Zbor članov.

Udeležence in goste, predsednika ZDIS g. Draga Novaka sekretarko ZDIS g. mag. Tanjo Hočevar in druge je pozdravil predsednik Društva g. Anton Kastelic.

Delavnica Izola - Šivanje s svetlečimi nitkami

Delavnica je potekala od 12.  do 19. februarja 2014 pod mentorstvom Tomislave Lutar Delost. Udeležilo se jo je 8 udeleženk, ki so dnevno aktivno sodelovale v delavnici.

Osvojile so osnovno znanje o potrebnem materialu in orodju za delo ter različne načine šivanja. Udeleženke so bile nad vodenjem mentorice in delom izredno navdušene.

Izpod njihovih spretnih rok so nastali krasni izdelki, ki se lahko uporabljajo za voščilnice, slike v okvirju, okraševanje darilne embalaže.
 

Delavnica Izola - ročna dela

Izola, 26. februar 2014

Spoznavanju namenjen prvi dan
besedi mentorice je bil ubran
kaj vse bomo počeli
in morda tukaj kaj želeli

z vnemo skupaj smo se zbrali
da se naučili in delat znali
so prve bile prav preproste
volnene punčke-morda za goste

poslušali smo postopek dela in navodila
o izdelavi toaletnega mila
kako se meša- naredi
in v kakšnem času se strdi

DI Hrastnik: Praznovanje dneva žena

V soboto, 8. marca, je Društvo invalidov Hrastnik (DI Hrastnik) organiziralo že tradicionalno srečanje članic ob mednarodnem dnevu žena. Letos so naše dame svoj dan obeležile v Hiši domačih okusov Pr Čop na Podkumu. Kar 94 članic DI Hrastnik sta prijazno sprejela naša rojakinja Marija in njen sin Lojze Čop, priznani kuharski mojster.

DI Hrastnik: Razstava ročnih del članic in članov

Spretne članice in člani Društva invalidov Hrastnik (DI Hrastnik) ter še zlasti članice sekcije ročnih del, ki jih poznamo pod imenom Sončnice, smo v ponedeljek, 3. marca, skupaj postavili na ogled svoje ročne mojstrovine v Galeriji Delavskega doma Hrastnik. Galerija je vsekakor primerna za takšno razstavo, toda na otvoritvi je bilo kar premalo prostora za vse ljubitelje in občudovalce ročnih del. Zbralo se nas je namreč kar krepko preko 70.

DI Sevnica: Proslava društva ob 40-letnici

V torek, dne 4. februarja je Društvo invalidov Sevnica organiziralo proslavo ob 40-letnici ustanovitve, ki se je odvijala v prostorih jedilnica Lisca v Sevnici. Kljub slabemu vremenu se je proslave udeležilo 160 članov in gostov.

Predsednik Di Sevnica Boljte Franc je vse prisotne pozdravil in v krajšem govoru orisal prehojeno pot društva.