DI Hrastnik: Festival zasavske kulinarike Funšterc

V soboto, 12. septembra, je v Hrastniku potekal že 5. Festival zasavske kulinarike - Funšterc. Tako kot vsako leto poprej se je Društvo invalidov Hrastnik (DI Hrastnik) aktivno pridružilo festivalu tudi letos. Našo tokratno kuharsko ekipo smo predstavljale: Slavi Grmšek, Ljudmila Vesenjak in Angela Plazar.

Pester festivalski program na hrastniški tržnici, na katerem je sodelovalo 13 ekip v pripravi funšterca in 2 ekipi v pripravi krumpantoča, se je začel ob 15. uri. Ekipa DI Hrastnik se je letos odločila, da bo sodelovala v konkurenci priprave funšterca, saj smo krumpantoč ponujali obiskovalcem festivala že zadnjih nekaj let. Za pripravo funšterca smo kuharice DI Hrastnik uporabile recept naših starih mam in dodale dobro voljo. Obiskovalci naše stojnice so si lahko na funšterc namazali še domačo marmelado.

Ob koncu prireditve se je izkazalo, da z našim funštercem nismo osvojile nagrade, smo pa razveselile obiskovalce. S festivalom, ki je potekal v resnično lepem vremeni, smo zaključili ob 18.30 uri ter nato zadovoljni in prijetno utrujeni odšli domov.

 

Navodilo za pripravo funšterca (avtor recepta: Iztok Gumzej)
Za 4 osebe potrebujemo:
• 25 dag moke
• 2 jajci
• 2-3 dl vode
• olje po potrebi
• sol
Sestavine zmešamo in žvrkljamo, da postane mešanica gosto tekoča. V ponev za palačinke vlijemo malo olja in, ko se segreje, vlijemo mešanico, da dobimo za 1-2 prsta debelo palačinko. Ko se zapeče na eni strani, jo obrnemo in zapečemo še na drugi strani.
Jed lahko pripravimo glede na letni čas. Uporabimo jo kot toplo predjed ali glavno jed v kombinaciji z mesnimi jedmi in solatami. Primerna je tudi za jedilnik za vegetarijance.

 

Navodilo za pripravo krumpantoča (avtor recepta: Iztok Gumzej):
Za 4 osebe potrebujemo:
• 3 velike krompirje
• 10 dag masti ali olja
• 1 jajce
• 2 žlici ostre moke
• ščep sol
• ščep popra
• ščep peteršilja
Surov krompir naribamo, ožmemo, mu dodamo sol, jajce in moko ter sesekljan svež peteršilj. Na vroči maščobi (približno 160 °C) oblikujemo male polpetke in jih z obeh strani popečemo do zlato-rumene pšenične barve.
Jed se lahko ponudi kot topla predjed z rahlo hrenovo omako ali kot priloga h glavni jedi. Če se jed servira kot samostojna jed, zraven ponudimo vrtno solato, radič ali regrat.

Angela Plazar