PODALI SMO SE NA SLOVENSKO OBALO
Na nič kaj prijazno jutro, 19. maja, smo z dvema avtobusoma odpotovali na izlet na Primorsko, ki smo ga načrtovali že pri izdelavi našega letnega delovnega koledarja.
Kljub oblačnemu vremenu pa je bilo slutiti, da nas bo spremljala dobra volja. Povabili smo harmonikarja, da bi popestril del našega dne tudi z glasbo. Da bi bilo potovanje obogateno, smo najeli turistično agencijo z odličnima vodičema Francijem in Tadejem agencije »Svet potovanj«, ki sta nedvomno doprinesla k temu, da smo mesto Koper, kjer je bil naš prvi daljši postanek, pobližje spoznali in seveda tudi bližnjo okolico Kopra.
Med potjo sta nam vodiča povedala znamenitosti o krajih in mestih, skozi katere nas je vodila pot.
Kar prevroče je bilo, ko smo prispeli v Koper in se v spremstvu vodičev podali v staro mestno jedro, kjer nas je v mestnem muzeju čakala podrobna predstavitev mesta od njegovega nastanka do današnjih dni z multi vizijo.
Mesto Koper, kjer se skoraj na vsakem koraku starega mesta čuti vpliv beneške arhitekture, vpliv bizantinske države, pod katero je mesto nekdaj spadalo, nas je nedvomno impresioniralo s prelepim Prešernovim trgom, cerkvijo Sv. Bassa in pretorsko sodno palačo. Koper, mnogim poznan le kot naše največje pristaniško mesto, je v nas pustil vtis lepega in zgodovinsko bogatega mesta.
Po ogledu pa smo se podali na kosilo v znano gostišče v Dragonjo k Mahniču, kjer nas je prijazna lastnica seznanila s kulinariko teh krajev, predstavila njihovo domačijo in seveda postregla z dobrim kosilom, ki je bilo obogateno z domačimi specialitetami, na mizi pa ni manjkalo dobre kapljice »refoška« in »malvazije«, ki ga pridelujejo Mahničevi.
Kosilo smo zaključili z ubranim petjem domačih pesmi.
Popeljali smo se proti Strunjanu, znanemu letoviškemu kraju, kjer pa se že čuti prihod poletja, saj je bilo na plaži kar nekaj kopalcev.
Izlet in naše druženje pa smo zaključili v Škofijah v oljarni, kjer pridelujejo izvrstno oljčno olje. Lastnik oljarne nam je predstavil postopek pridelave hladno stiskanega oljčnega olja, ki je nepogrešljiv v vsaki primorski kuhinji in, ki ne bi smel manjkati v vsakem gospodinjstvu, saj je vir zdravja, tako smo se skoraj vsi odločili za nakup. Prijaznost Primorcev in gostoljubnost pa je dokazal tudi lastnik oljarne, ki je za vse udeležence izleta pripravil bogato degustacijo oljčnega olja, domačega vina in ostalih primorskih dobrot.
Znova smo se prepričali, kako malo je potrebno, da si polepšamo življenje, da pozabimo na zdravstvene težave, kajti druženje je ena izmed oblik, da vse to premagamo. Zadovoljni in s sklepom, da pripravimo še več takih druženj, smo se vrnili v Celje.
Marina Bohinec, MDDI Celje