Delavnica o pomenu zdravja in skrb za ohranitev le tega
Leta hitro teko in že je pred vrati spomin na čas, ko so pred 40 leti v Celju pošteni,bolni in srčni ljudje želeli pomagati invalidom. Odločili so se ustanoviti skupino, ki bi pomagala ljudem, ko zbolijo in postanejo manj zmožni za delo.Najeli so malo sobico in ustanovili društvo, ki je včlanjevalo predvsem ljudi , ki so bili v službah in so postali manj sposobni za delo, socialno ogroženi.Za šolanje so imeli malo možnosti.
Ustanovili so občinsko društvo telesnih invalidov.
Z leti se je to delovanje razširilo, ustanovila so se društva po drugih kraji. Vsem je bil moto pomoč invalidom na vseh področjih. Mi sedaj to delo nadaljujemo in ga skušamo še izboljšati,nadgraditi in oplemenititi.
V počastitev te lepe obletnice se v našem društvu odvijajo različne dejavnost.
In v ta namen smo pripravili delavnico o pomenu zdravja in skrb za ohranitev le tega.
Delavnica je potekala v predavalnici Zdravstvenega doma Celje, saj smo se bali, da bo prostor v pisarni društva premajhen za vse, ki so se za to delavnico zanimali. In nismo se motili.
V polni predavalnici smo prisluhnili zanimivemu predavanju našega člana mag. Borisa Jagodiča.
Naslov teme je bil Zelišča in prebavila v starosti.
Magister je poudaril pomen skrbi za ohranjanje zdravja. Veliko sami s svojim načinom življenja pripomoremo, da ohranimo zdravje, če pa zbolimo je smiselno, da si tudi kaj sami pomagamo.
Med drugim si lahko pomagamo z različnimi čaji-zdravilnimi zelišči.
Čaje pripravljamo sproti in jih uživamo.
Kje dobimo zdravilna zelišča?
Najboljše je, če sami naberemo zelišča,seveda le v primeru, če jih poznamo ali gre z nami nekdo, ki se na zelišča spozna. Naberemo jih le toliko, kolikor jih potrebujemo. Zelišča nabiramo le na čistih območjih.
Kako pripravljamo čaje?
Čaje ponavadi pripravimo tako, da v zavreto vodo (posodo nato odstavimo od ognja) nasujemo približno slabo žličko čaja na skodelico in nato pokrito pustimo stati 5 - 10 minut (kamilični čaj naj odstoji kvečjemu 5 minut - sicer izgubi vse učinkovine). Čaj nato odcedimo in si ga pripravimo po želji in potrebi; lahko dodamo limono, med, javorjev sirup ali sladkor. Slednjega pa se raje izogibajmo ali uporabimo rjavega. Lahko pa pijemo čaj brez vsega - in nekateri so na tak način ravno najbolj učinkoviti (npr. tavžentroža in vsi čaji, ki jih pijemo pri težavah z želodcem in prebavili).
Iz čaja si lahko pripravimo tudi zavretek, kjer nekaj časa sestavine tudi kuhamo; tako ravnamo predvsem pri čajih za zunanjo uporabo (npr. prevretek za obkladke, obloga za lase...), pri tistih, ki so sestavljeni iz trdih delov rastlin, kot je npr. lubje, les ali korenine. Čaj lahko pripravimo tudi tako, da zvečer zel namočimo v mrzlo vodo, zjutraj pa ga popijemo kar takega (seveda smo prej odstranili zeli), ali pa ga pristavimo na ogenj le do začetka vretja.
V nadaljevanju predavanja smo slišali opis in pomen zelišč, ki jih poznamo in se najpogosteje uporabljajo v vsakdanjem življenju.
Pa smo izvedeli veliko novega, zanimivega in poučnega. Te nasvete bomo s pridom uporabljali.
Dragica Mirnik